Kostrådgivning
Hur fungerar kostrådgivning?
- viktuppgång
- viktnedgång
- öka muskelmassa
- bli piggare
- lära sig mer om nyttig kosthållning
- etc.
Kostrådgivningspaket
Kostrådgivning köps antingen styckvis, timme för timme, eller i paket om flera tillfällen. Ett vanligt upplägg är:
- startmöte, 1 timme
- 3 x 30 min, uppföljningsmöten
I paketen ingår livsstilsanalys, aktivitetsanalys och anpassad diet och motionsrekommendationer.
Kostrådgivning för de med matintolerans och matallergi
Kostrådgivning kan betalas av arbetsgivaren
Team Thuse:s kostrådgivare
Hos Team Thuse AB, är Lise-Lotte Thuse vår kostrådgivare. Nedan finns en lista på hennes utbildningar.
Högskolan Kristianstad
Hösten 2015, Matallergi och intolerans
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska utveckla kunskaper om livsmedelsallergi, överkänslighet och celiaki (glutenintolerans), samt vilka konsekvenser dessa tillstånd får för hälsa, livsmedelsval, måltidsplanering och tillagning.
Innehåll
Kursen behandlar livsmedelsallergi, överkänslighet och celiaki samt vilka konsekvenser dessa tillstånd får för hälsa, livsmedelsval, måltidsplanering och tillagning. Kursen behandlar även märkning av livsmedel som innehåller allergener samt hur immunförsvaret interagerar med ämnen i livsmedel. I kursen ingår också ett skriftligt arbete i form av en litteraturstudie och en praktisk del i form av en näringsvärdesberäknad tredagars-meny, som utarbetas enligt gällande näringsrekommendationer och riktlinjer och som anpassas efter vald livsmedelsallergi samt celiaki.
Hämtat ifrån: Högskolan Kristianstad, kursplan för NM122G, 2016-02-12
Hösten 2014, Näringslärans grunder
Syfte
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap i näringslära. Kursen ger kunskap om olika livsmedel ur näringssynpunkt och ger kunskap om funktionen och den hälsomässiga betydelsen av de viktigaste näringsämnena. Vidare används Svenska Näringsrekommendationer och datorbaserade beräkningar för att studera innehållet i måltider.
Innehåll
Kursen belyser olika livsmedel ur näringssynpunkt och ger kunskap om funktionen och den hälsomässiga betydelsen av protein, fett, fettkvalitet, kolesterol, kolhydrater, kostfibrer, glykemiskt index, vätska, vitaminer, mineralämnen, vatten samt bioaktiva komponenter.
Kursen tar även upp energibehov i olika åldrar och grupper. Med utgångspunkt i de teoretiska kunskaperna och Svenska Näringsrekommendationer lär sig den studerande att komponera näringsriktiga måltider med hjälp av datorbaserad näringsberäkning.
Hämtat ifrån: Högskolan Kristianstad, kursplan för MN103G, 2016-02-12
Diplomerad Kostrådgivare via Bergklint Education
Delkurs 1
- Kritisk granskning av litteratur och internetbaserad fakta
- Näringslära/näringsfysiologi
- Energiomsättningen
- Basalmetabolism (BMR), Fysiska aktivitetsnivån (PAL)
- Hormornernas funktioner
- GI (glykemiskt index) GL (glykemisk belastning)
- Vitaminer och mineralämnen, kosttillskott
- Hälsa och livsstil
- Olika mätmetoder för en hälsosam vikt
- Förebyggande av kostrelaterade sjukdomar
- Modedieter, GI, Iso-dieten och LCHF
- Idrottsnutrition. Grundläggande kunskaper i kost och träning
Delkurs 2
- Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
- Genomgång av kostdataprogram
- Genomförande av matdagbok
- Näringsvärdesberäkningar och kostanalys
- Praktiska fallstudier med kostupplägg för viktminskning och prestationshöjning
Delkurs 3
- Livsmedelskunskap
- Tillämpad näringslära
- Näringsdeklarationer och näringsinnehåll på livsmedelsprodukter
- Utställningar, praktiska övningar med tillämpning av teoridelen