Blogginlägg: Oj vad det snurrar! – Du har sannolikt kristallsjuka, sa sjuksköterskan

Hus med virvlande himmel

Hus med virvlande himmel

Lade huvudet på kudden och hela världen rörde sig hackigt

Huvudet landade på kudden då plötsligt allt runtomkring hackade som en film med problem att spelas upp ordentligt. Bokhyllor, väggar och allt runtomkring rörde sig stegvis istället för i en jämn rörelse som de borde göra när huvudet lägger sig ned. Stängde ögonen kvickt, tog tag i sängen för att bli av med känslan av att hela världen snurrade och känslan inom ett 20-30 sekunder. Svagt illamående kom som på ett brev på posten efter att världen oväntat snurrat runt. Inget mer hände och sömnen infann sig kort därefter. Kommande veckorna hände samma sak vid ett fåtal tillfällen, oftast när huvudet lades ner mot ett underlag. Balansen blev lätt påverkad och ökad trötthet på kvällar med högre sömnbehov infann sig. Känslan av att golvet, marken, stolen eller fåtöljen gungde svagt och sakta fanns kvar veckor efter men tröttheten börjde långsamt släppa.

Träning har fungerat bra trots kristallsjuka men balansen är sämre

Som gruppträningsintruktör, personlig tränare och träningsintresserad blir det rörelse i vardagen. Under höstterminen instrueras det två stycken 45 minuters spinningpass, två stycken CXWORX-pass (bålträning) och ett TRX pass (träning med egen kroppsvikt och spännband). Utöver blir det transportcykling i olika längd allt ifrån 1 upp till 4 mil, powerwalks på sammanlagt 1-3 mil, styrketräning 1-4 gånger á 1 timme och att instruera personlig träningskunder. Under veckorna med kristallsjuka har alla pass instruerats samt vikariepass, då kollegor behövt assistans, men styrketräningen som brukar vara kvällstid har det blivit mindre utav på grund av kvällströttheten. Symptomen kunde varit värre såsom svårigheter att gå, kraftig yrsel eller kräkningar.

Gick att träna CXWORX med kristallsjuka fast det blev lite vingligt

CXWORX är ett 30-minuters intensivt gruppträningspass som fokuserar på att förbättra bålstabilitet, bålstyrka och hållning. Hela konceptet med övningar, musiken och upplägg kommer ifrån Les Mills, som säljer och utbildar världen över. Att instruera CXWORX kräver god kroppskännedom, bålstyrka, balans och samt förmåga att instruera. Kristallsjuka påverkar balansen som är en viktig nyckel i CXWORX men det gick både att hålla balansen och instruera utan noterbara problem.

Problem uppstod under ett annat pass då övningen Cross Crawl utfördes i 45-sekunder, och som instruktör är det viktigt att fullfölja övningarna. Cross Crawl utförs i ryggläge med knän ovanför höft och och 45 graders vinkel i knäled, fingertopparna intill tinningarna, armbågarna ut ifrån kroppen och sedan först ena armbågen över kroppen mot motsatt knä och proceduren upprepas mot andra knät. Bröstkorg och huvudet svänger ifrån sida till sida och högst sannolikt bidrog det till att fördjupa känslan av yrsel. Efter 45 sekunderna var det inte enkelt att ställa sig upp och instruera vidare men det gick.

CXWORX Cross Crawl, från Les Mills Asia Pacific

CXWORX Cross Crawl, bild från Les Mills Asia Pacific

Besked om kristallsjuka kom ifrån sjuksköterska via telefon 2 veckor efter första symptomen

Efter första symptomen upplevdes gick det ungefär 2 veckor innan kontakt togs med sjukvård eftersom symptomen var förhållandevis milda men eftersom de satt i ringdes lokala vårdcentralen. Sjuksköterskan som hanterade samtalet informerade att det lät som “godartad lägesyrsel” som även kallas kristallsjuka. Papper med beskrivning på övningar att utföra för att skaka kristallerna på plats kunde inhämtas på vårdcentral, och om tillståndet förvärrades efter en vecka skulle vårdcentralen uppsökas igen. Skulle kräkningar inträffa i samband med symptom skulle akuten direkt besökas. Tröttheten och yrseln fortsätter (2½ vecka sedan första symptomen) men känns periodvis under dagarna bättre. Behandlingen för kristallsjuka är att utföra de rörelser som framkallar yrsel för att få kristallerna att falla på plats, så förhoppningsvis försvinner sista av yrseln snart.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *