Blogginlägg: Gult bälte i Jujutsu – 5 kyu Gradering i Jujutsu Kai

Jujutsu gradering, 5 Kyu, Gult bälte

Jujutsu gradering, 5 Kyu, gult bälte

Jujutsu Kai Gradering – svettigt, härligt och nervöst

Jag provade Jujutsu Kai, den svenska formen av jujutsu, förra våren tillsammans med en av mina vänner som hade tränat ett tag. Jag kände genast att det var väldigt roligt! Tränarna var trevliga, personerna som tränade var snälla och alla tog hand om mig som var helt ny. Greppen och teknikerna anpassades så att jag kunde göra dem utan att känna mig obekväm eller rädd. De var försiktiga eftersom jag var ny och framför allt blev det många skratt och jag kände mig välkommen. Mitt schema var tyvärr väl fyllt så att jag kunde inte börja våren 2014 utan jag hängde på under sommaren 2014 ett antal träningar och även under hösten 2014. Även hösten 2014 fylldes mitt schema med jobb så jag missade så många träningar att jag inte kunde gradera till första bältes graden (gult, 5 kyu). Våren 2015 däremot prioriterade jag jujutsuträningen, gjorde plats i mitt schema och var taggad till att ta mitt första bälte. I lördags var det dags att visa vad jag hade lärt mig!

Fullt fokus och mycket svettigt på graderingen

Det var varmt ute och ännu varmare inomhus i dojon, speciellt med våra varma GI, de traditionella vita dräkterna. Jag småpratade med min uke (den som hjälper mig att gradera), och väntade på att Sensei (de som skulle gradera oss) sa att vi skulle börja. Vi började med en traditionell stående hälsning och sedan förklarade de kort förväntningarna under graderingen. Vi skulle visa att vi förstod namnen på de olika teknikerna och kunde utföra dem. De som graderade oss satte sig ner och började ropa ut tekniker och våra uke fick attackera enligt den teknik som de ropat ut och vi som graderade fick försvara oss enligt samma teknik. Till exempel så skulle min uke slå ett svingslag mot mig och jag skulle parera och flytta mig ur vägen. Vi upprepade teknikerna tills de som graderade sa att det var tillräckligt och de gick över till nästa teknik.

Adrenalin, tvekan och svingslag som träffade ;)

En av teknikerna vi övade var en kombinationsteknik. Först skulle uke hålla fast mina händer framifrån, jag skulle ta mig ur fasthållningen och sedan skulle hon slå ett svingslag mot huvudet mot mig som jag skulle parera och flytta mig ur vägen för. Jag råkade dock tveka ett par sekunder vid fel tillfälle och fick mig ett slag på vänster kind. Det sved till och hon skyndade sig att be om ursäkt, men jag bara log och sa “det var ingen som såg – vi kör igen”. Min uke gjorde helt korrekt för hon skulle attackera och jag skulle försvara mig, som jag lyckades mindre bra med just då ;)

Jag fick godkänt trots att jag missade en gång för jag visade på resterande gånger att jag kunde tekniken genom att göra rätt och ta mig ur fasthållningen och sedan parera och flytta mig.

Fortsättning följer till hösten, orange bälte, 4 kyu

Till hösten fortsätter min träningen till nästa bältes grad, orange bälte, 4 kyu. Jag gillar verkligen jujutsu för vi lär oss att försvara oss i verklighetstrogna situationer såsom fasthållningar av händer, stryptag, sparkar, slag, knivhot och så vidare. Dessutom är det roligt för de som är på klubben är så trevliga :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *