Blogginlägg: Rehab – Första CXWORX passet efter titthålsoperation

Första CXWORX passet efter titthålsoperation

Första CXWORX passet efter titthålsoperation

Lycklig och förväntansfull

Det är en härlig känsla när man får lov att arbeta med sin passion som ger glädje och energi, så känner jag för mina arbeten som gruppträningsinstruktör, Personlig Tränare, Kostrådgivare och Massör. Att vara ifrån gruppträningsinstruktörs jobbet i två veckor har varit tufft för jag har saknat den energi och glädje som arbetet ger. Jag har följt mitt eget rehabupplägg och tränat inför att återgå till arbete men det är inte samma sak. Det fattas deltagare och det fattas att få lov att ta i mera och känna en viss ansträngning. Idag var det dags att hålla mitt första CXWORX pass och jag var delvis orolig för hur mina magmuskler skulle hantera det efter operationen.

Uppvärmningen på det 30 minuter långa corepasset (CXWORX) gick bra och jag kände ingen smärta eller irritation ifrån mina magmuskler. Därefter följde den tyngsta låten av de sex låtar som ingår i passet, och även den gick bra. Jag valde att visa de näst tyngsta alternativen för att inte sätta för stor påfrestning på mina magmuskler trots att det kändes bra. Det enda som under hela passet kändes annorlunda än normalt var när vi låg på rygg med en viktplatta i händerna och skulle föra viktplattan bakom huvudet med raka armar samtidigt som raka ben skulle ner mot golvet så långt det gick utan att svanken ökade i ländryggen. Den övningen drog ut mina magmuskler och då kändes det lite annorlunda än normalt men jag kände inga smärtor, så jag lät inte benen gå lika långt ner som de brukar utan tog lite enklare alternativ.

Jujutsu med försiktiga fall

På måndagar brukar jag träna jujutsu så efter att CXWORX gick bra åkte jag till jujutsuklubben och tränade jujutsu. Det gick också bra och jag gjorde en del försiktiga fall, d.v.s. att jag lät mina jujutsu kompisar försiktigt fälla mig i de olika jujutsu teknikerna. Jag kände inte några smärtor och kroppen svarade bra på träningen.

Såren har läkt bra

Operationssåren har läkt bra och det finns gott hopp om att det blir fina små nästan osynliga ärr. Framför allt glädjer det mig att jag har kunnat återgå till träningen och att instruera eftersom det är verkligen något jag älskar att göra :)

Det enda jag har känt av både förra veckan och denna veckan är att jag är trött och behöver sova lite extra men det är förståeligt. Därför har jag försökt att ta små powernaps och det fortsätter jag med tills det inte behövs mer.

Insikt i hur det kan kännas vid förlossning, kejsarsnitt och andra operationer

Titthålsoperationen, uppvakningstiden, sjukhusvistelsen och rehabträningen efteråt har gett mig insikt i hur det kan kännas att föda med kejsarsnitt, förlossningar, blindtarmsoperationer och andra ingrepp som gör att magmusklerna blir obrukbara. Hur det känns att inte kunna räta upp sig och stå rakt för att magmusklerna inte kan aktiveras och hjälpa till vid hållningen, att inte kunna resa sig upp utan hjälp, att vara rädd för att hosta på grund av smärtor ifrån magen, att ha svårt att gå på toa och flera andra saker man tar för givet. Jag inser på ett helt annat vis hur viktiga våra magmuskler är och i hur stor utsträckning jag använder dem.

Jag önskar mina läsare en trevlig kväll och hoppas att ni mår bra :)
/Lise-Lotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *