Blogginlägg: Vad är boxpass?

Boxpass finns på många olika gym och de ser lite olika ut. På en del gym använder man både boxning (olika typer av slag) och sparkar (ifrån Taekwondo, Capoiera, MMA, etc), brottning och fysövningar (från flera olika typer av kampsporter.

 Hur kan ett boxpass se ut?

Boxpass brukar innehålla olika typer av slag och sparkar och fysiskt jobbiga övningar. Man tränar sin flera olika saker som:

 • kondition
 • uthållighet
 • smidighet
 • rörlighet
 • balans
 • styrka

Gemensamt för boxpass på de flesta gym är att man brukar vara ett par där den ena håller mitsar och den andra har handskar och tillsammans kör man olika serier (kombinationer av slag/sparkar/andra övningar). Sedan efter en viss tid (1-3 minuter) byter man så den som höll mitsarna får göra serien istället.

Varför gå på boxpass?

De som brukar gå på boxpass säger ofta att det är en stor energikick och man blir så glad samtidigt som man får en tuff träning. Ifall man har en kompis som man brukar boxas med så utvecklas man också med tiden och får ännu mer ut av passen.

Vanliga boxpass övningar

På boxpass finns många olika övningar man brukar köra olika former av serier, dvs kombinationer av slag och sparkar som liknar dem man använder i boxning eller i annan kampsport. Här är ett par vanliga kombinationer:

 • Jabb, cross, främre uppercut
 • Jabb, bakre uppercut, främre hook
 • Spark bakre ben, bakre knä, bakre armbåge
 • Mitshållaren bestämmer och säger åt boxaren vilka slag den skall göra

Källor

 • Författarens egna erfarenheter av att gå på boxpass sedan 2003 och att vara box instruktör sedan 2012

Uppdateringar

 • 2012-10-22, Lade till texten med vanliga boxpass övningar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *