Blogginlägg: Vad skall jag ha med på ett spinning pass?

Träning och sport innebär en hel del utrustning. När man skall välja utrustning finns flera aspekter att tänka på. Vilken prisklass ska jag lägga mig i? Hur ofta skall jag använda min utrustning? Ska jag tävla med min träning eller sport? Är det skillnad mellan de olika fabrikaten? Vilka butiker skall jag vända mig till? Kan jag handla på Internet? Vilken utrustning behöver jag till vad?

Nedan finns generella förslag till utrustning för en del träningsformer/sporter. Ifall man tvivlar eller har skador skall alltid prata med en expert. De kan göra en bedömning på skador eller speciella behov och rekommendera vilken utrustning man skall använda. Experter kan t.ex. vara idrottsläkare, idrottsnaprapater och i vissa fall välutbildad butikspersonal i sportbutiker.

 

Spinning, vad är bra att ha?

Spinningskor

Spinningskor en ger bättre upplevelse när man spinnar. Fötterna sitter fast i pedalerna, glider inte och man får ett annat rundtramp. Dessutom kan man ofta öka motståndet eftersom man kan använda benstyrkan mer optimalt.

Var kan jag handla spinningskor?

Spinningskor kan man handla i en vanlig sportbutik såsom STADIUM, Intersport m.fl. Däremot finns det ett större utbud och oftast mer kunskap om spinningskor hos välsorterade cykelhandlare. Priset för spinningskor och clips (man köper clips separat) ligger runt 1000 kr. Det är en god idé att köpa dem i butik, så man har bytes rätt ifall de inte sitter som man önskar sig. En av de mest kända och erkända märkena är Shimano.

Prisöversikt

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=892&t=4032

Vattenflaska

Vatten är alltid viktigt att ha när man tränar. Ifall man dricker ordentligt före och efter ett pass brukar man dock säga att man kan klara av att träna 1 timme utan att dricka. När man är nybörjare är det dock alltid bra att ha vattenflaskan med.

Liten Handduk

När man tränar svettas man, så en mindre handduk är att rekommendera. Man kan även använda sig av svettband istället.

Cykelhandskar

En del spinningcyklar kan ha glatta handtag eller vara nötande för huden, och då kan cykelhandskar vara ett utmärkt alternativ.

Cykelbyxor/trekvartsbyxor

Cykelbyxor eller kortare trekvartsbyxor är utmärkt att spinna i, dels för att man blir svettig och dels för att man skall kunna kontrollera sin egen teknik. Det är ett bra tips att man skall kunna se på sina knän att de inte vinklas utåt eller inåt när man cyklar. Ifall de gör det kan man få knäskador. Ifall knäna går inåt kan man prova att höja sadeln lite, och ifall de går utåt får man försöka att fokusera på ett ”cykla rakt” och vänja musklerna vid den rörelsen.

Kläder som andas

När man tränar kondition är det bra med funktionskläder så att svetten avisas ifrån huden.

Sadelskydd

En del människor får ont av att sitta på spinningsadeln och då kan antingen sadelskydd (vaderat skydd man sätter på sadeln) eller spinningbyxor med insydd skydd vara behagligt. Ifall man får ont kan man tänka på att försöka sitta långt bak på sadeln och sitta på sittbenen. Man vinklar bäckenet bakåt och naveln ska sugas in i ryggraden.

Var kan man köpa sadelskydd/sadelöverdrag?

Det finns hos cykelaffärer och sedan finns det även billigare varianter runt 100 kr hos t.ex. Biltema och Clas-Ohlsson som kan fungera bra till spinning.

Biltemas sadelöverdrag

Clas-Ohlssons sadelöverdrag

Pulsklocka

När man tränar konditionsträning är det alltid bra att ha pulsklocka ifall man kan; med hjälp av pulsklockan kan man få ytterligare information och hjälp med att träna sin kondition.

Var kan man köpa pulsklockor?

Pulsklocka kan man köpa i sportbutiker såsom Löplabbet, Runners, STADIUM, Intersport m.fl. Priserna varierar inte så kraftigt men på Internet kan man eventuellt skära i priset ett par hundralappar. Ifall man aldrig har tränat med pulsklocka kan man börja med en enklare modell. Det viktigaste är att man får statistik över passet man tränat såsom träningstiden, maxpuls, medelpuls och kaloriförbrukningen. Polar, Suunto och Garmin är stora och välkända tillverkare av pulsklockor. Garmin har specialiserat sig på GPS klockor och Polar på att ha svenska menyer och Suunto på stöttåliga klockor. De kostar mellan 800-5400 kr.

Prisöversikt:

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=879

Källor

  • Spinning.com
  • Skribentens egna erfarenheter av spinningpass sedan 2002, och av att vara spinninginstruktör sedan 2009.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *